Mijn verhaal

Ik ben geboren in Hongarije en kom uit een muzikaal gezin. Toen ik op mijn vierde begon met vioolspelen was het voor mij vanzelfsprekend dat ik musicus zou worden. Als klein meisje wilde ik met hartstocht en passie aan iedereen overbrengen hoe mooi en bijzonder muziek is. Op mijn zevende begon ik ook dwarsfluit te studeren.

Marianna RaczHet liefst stond ik dag en nacht op het podium. Tot mijn achttiende heb ik in Hongarije op beide instrumenten zowat alle prijzen gewonnen die er te winnen waren. Toen vertrok ik voor studie naar Londen, later studeerde ik in Duitsland en in Nederland. Ik was laureaat in meerdere internationale concoursen, ik kreeg een contract bij een Amerikaans management, maar de liefde hield me in Nederland. Ik trouwde (een musicus) en kreeg kinderen met hem.

Toen ik mijn eerste kind kreeg, realiseerde ik me dat het lastig is om én te reizen voor mijn carrière, én bij mijn gezin te zijn. Ik bedacht dat ik een vaste baan moest hebben.

Zeven jaar lang heb ik als violist in het Concertgebouworkest gespeeld, maar het lukte me niet om een vaste aanstelling te krijgen omdat het me niet lukte op de audities te laten zien en horen wat ik in huis heb. Mijn leven lang voelde het podium als thuis, maar vanaf dat moment kreeg ik podiumangst.

Hoe lastig en pijnlijk dat ook was, die plotselinge omslag fascineerde me ook. Ik had altijd al interesse in psychologie, maar dit was de aanleiding om me er serieus in te verdiepen. Ik overwoog een cursus psychologie volgen; niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn vioolleerlingen. Tijdens de achttien jaar dat ik al lesgaf, was ik regelmatig leerlingen met podiumangst tegengekomen. Ik kon hun op dat gebied echter niet helpen.

Na een leven op het podium heb ik zelf ervaren hoe machteloos je je kunt voelen als je thuis “de sterren van de hemel speelt”, en onder druk opeens niet meer.

Uiteindelijk werd het geen cursus maar een studie – ik begon met de vierjarige opleiding (Integratieve Psychotherapie voor Volwassenen) aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Inmiddels voltooide ik ook, aan hetzelfde instituut, een driejarig traject Algemene Psychotherapie Wetenschappen en Psychosociale Medische Basiskennis. Door het voltooien van de opleidingen Hypnotherapie (4-jarig) én Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) (2-jarig) ben ik ook Hypnotherapeut en PDS-therapeut. Ondertussen heb ik tevens de opleidingen EMDR, EFT-Relatietherapie en Systemisch Coachen afgerond.

Na afronding van mijn opleiding en de nodige praktijkervaring, heb ik het Europees Certificaat voor Psychotherapie (ECP) verkregen.

Momenteel voer ik mijn eigen praktijk voor Psycho- en Hypnotherapie. Hier is iedereen welkom die op de een of andere manier vastloopt of professionele begeleiding nodig heeft om (weer) gelukkig te zijn. Daarnaast ben ik als kerndocent psychotherapie, hypnotherapie en EMDR verbonden aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie.

Vanwege mijn achtergrond bied ik een speciaal traject voor musici, acteurs, dansers en andere podiumkunstenaars. Er is niet veel wat ik níet heb meegemaakt op het podium, of achter de schermen. Mensen wier vak het is om op het podium te staan hebben constant te maken met stress. Ik gun alle kunstenaars om ondanks deze heftige omstandigheden optimaal te kunnen functioneren en te genieten van een evenwichtig en gelukkig leven.

Ik begeleid mijn cliënten nu met de zelfde bezieling en betrokkenheid als toen ik dat kleine meisje op het podium was.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op via 06 2468 2602 of stuur een e-mail naar praktijk@mariannaracz.nl