EMDR

Je klachten aanpakken met EMDR

Angst, verdriet, boosheid, somberheid, vermijdingsgedrag, lusteloosheid, schuld, nare dromen, slaapproblemen zijn voorbeelden van aanhoudende of steeds terugkerende gevoelens en klachten die veroorzaakt kunnen worden door onverwerkte gebeurtenissen.
 
Mogelijk zijn je belastende gevoelens ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Dat kan een eenmalig trauma zijn of herhaaldelijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld uit je jeugd. Maar het kan ook zijn dat bepaalde gevoelens, zoals angst, geleidelijkaan tijdens je leven zijn ontstaan. Met behulp van EMDR kun je gevoelens van vroeger die nu nog effect hebben op je functioneren verwerken.
 
Angsten en fobieën

EMDR kan ook succesvol worden ingezet bij angsten en fobieën. Het gaat hier om diep ingesleten patronen die door toepassing van EMDR hun kracht verliezen. Het gevoel dat steeds opnieuw automatisch wordt opgeroepen wanneer je geconfronteerd wordt met datgene waarvoor je bang bent is een onverwerkt gevoel. Het slijt niet weg, integendeel: het wordt telkens opnieuw aangewakkerd. Met EMDR kun je die emotionele onverwerkte lading versneld verwerken.
 
Bij een specifieke fobie (zoals bijvoorbeeld angst voor spinnen, of angst voor water) kan het overwinnen van je angst soms heel snel gaan. Bij andere fobieën, die dieper zijn ingesleten en meer effect hebben op je persoonlijk leven, is meestal een stapsgewijze vooruitgang te bemerken. 

Een groot voordeel van EMDR, eventueel gecombineerd met hypnotherapie, is dat je in staat bent om je angst geleidelijk van binnenuit te doven. Je begint je eerst vrijer te voelen en meer ruimte te krijgen voor nieuw gedrag, waarna je weer geleidelijk datgene gaat doen waar je vroeger bang voor was.
 
 
Werkwijze

De eerste sessie is een intakegesprek. In dit gesprek is het belangrijk dat de therapeut goed zicht krijgt op je klacht, zodat er een helder beeld ontstaat van wat je van binnen doet waardoor je je zo naar voelt. Wij bekijken dan ook of EMDR wel de beste techniek voor je is om van je klacht af te komen. 

EMDR is in korte tijd enorm populair geworden, maar het is geen ‘wondertechniek’ die voor alles werkt. Soms kan het verstandiger zijn om met andere technieken te werken.
 
Als EMDR de beste techniek voor jouw klacht is, zal de therapeut vragen naar gebeurtenissen die je nog steeds een onaangenaam gevoel geven.
 
Je krijgt een koptelefoon op en ik zal je vragen om je, volgens een bepaalde procedure, te concentreren op die gebeurtenissen en te voelen wat er gebeurt als je daar met je aandacht bij blijft. Tegelijkertijd klinken er klikjes in je oren of maak je bepaalde oogbewegingen. Door de klikjes of oogbewegingen wordt het brein gestimuleerd om de oorsprong van je klacht te verwerken.
Regelmatig vraag ik om de intensiteit van je gevoel op een schaal van nul tot tien te zetten. Zo merk je vaak zelf al tijdens de sessie dat de intensiteit afneemt.
 
Zo wordt er, veelal in een beperkt aantal sessies, gewerkt aan je klacht tot deze volledig en voelbaar verwerkt is.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op via 06 2468 2602 of stuur een e-mail naar praktijk@mariannaracz.nl

EMDR 2